Rebecca kombinerade teknikprogrammet med filmkurser

september 25, 2018 mediagymnasiet
Mediagymnasiet Nacka strand

Hon är datanörden och den blivande högskoleingenjören som älskar film – två intressen som sällan går att kombinera. Men på MediaGymnasiet fick Rebecca Hall möjligheten att förbereda sig för studierna på KTH och samtidigt ägna sig åt sitt andra stora intresse.

Rebecca Hall började på naturvetenskapsprogrammet på ett annat gymnasium, men efter bara tre veckor kände hon att det var fel. Tempot var uppskruvat och hon upplevde att hon behövde någonting som kunde motivera henne om hon skulle lyckas.

– På MediaGymnasiet kunde jag hålla på med film samtidigt som jag gick teknikprogrammet. Det kändes verkligen bra och gjorde att jag klarade de ganska krävande studierna, säger hon och berättar att det var ett besök på gymnasiemässan som fick henne att tänka på skolan i Nacka Strand.

– Jag blev intresserad när jag såg att de hade tv-studio och häftiga kameror. Sedan hade jag vänner som började där som också övertygade mig, minns hon när vi ses på ett café på Södermalm.

Ovanlig kombination gav fördelar

Rebecca säger själv att teknik och film är en ovanlig kombination. Men samtidigt kan hon se att filmkurserna ger henne fördelar i dag då hon går högskoleingenjörsutbildningen Teknik och Ekonomi på KTH.

– Många andra på skolan är vana att följa en kod eller räkna förutbestämda matematiska beräkningar, medan jag har fördelen av att kunnat använda min kreativitet inom till exempel problemlösning och studieteknik, säger hon.

Det är inte lätt att placera in henne i ett fack. Å ena sidan tekniknörd och å andra sidan kreativ filmare. Som om det inte räckte ägnar hon dessutom helst sin lediga tid åt extremsporter. När vi ses har hon åkt skateboard från hemmet i Nacka till Södermalm och berättar entusiastiskt att hon precis tagit dykarcertifikat.

– Jag har alltid åkt skidor och hållit på med utomhusaktiviteter. Sedan gick jag vidare till studsmatta, skateboard, surfing och snowboard.

– MediaGymnasiet visade sig vara en perfekt miljö för den som har en egen stil. På skolan rådde en öppenhet där alla tilläts vara sig själv, berättar Rebecca. Där fanns utrymme för många sorters personligheter och stilar. Jag tror det beror på att eleverna var estetiska personer med en kreativ ådra som gillade att uttrycka sig. Ett sådant klimat gör det lättare att leva ut och vara sig själva.

Fyra månaders betald praktik innan KTH

Rebecca, som i dag fyllt 21 år, tog studenten 2016 och tillbringade första sommaren efter gymnasiet med att arbeta på Gröna Lund. Sedan väntade fyra månaders betald praktik genom Tekniksprånget, ett program där unga får chansen att testa ingenjörsyrket.

– Jag kom till Atlas Copco och fick lära mig vad de olika befattningarna innebär och se vad man gör på de olika avdelningar. Jag fick även följa med projektledaren för att se hur hon arbetar och hur de startar upp nya projekt. Det var bland det bästa jag gjort och gav mig ett ganska stort försprång när jag sedan började plugga på KTH.

Den treåriga utbildningen på KTH inleddes i januari 2017. När skolan är avslutad tror Rebecca att hon kommer vilja starta eget.

– Jag gillar utmaningar och att få göra nya saker varje dag, säger hon innan hon återigen ställer sig på brädan för att åka de sex kilometrarna
hem.