Lovis Nilheimers

Lovis Nilheimers

Lovis engagemang tog henne hela vägen till Indonesien

Hon åkte till Asien, inledde arbetet med en egen fotobok och filmade live-tv från Guldtuben. Och det var bara under Lovis Nilheimers första år på MediaGymnasiet. I Nacka Strand hittade hon skolan som kunde ge henne utmaningarna hon hela tiden söker.

Det tar inte många minuter i Lovis Niheimers närhet för att förstå att hon är en sällsynt engagerad och energisk person. Det bekräftas av att hon vid sidan av skolan har två extrajobb för att dryga ut ekonomin samtidigt som hon går sista året på samhällsvetenskapsprogrammet. När vi träffas på Birgittas bageri, bara ett par hundra meter från Media- Gymnsiet, berättar hon dessutom att hon samma morgon antagit en armhävningsutmaning som innebär att hon numera inleder dagarna med träning.

– Jag tackar aldrig nej till saker och gör aldrig ingenting, medger hon och tillägger att hennes mamma tycker att hon ska ta det en aning lugnare.

– Men jag får ut så mycket av allt jag engagerar mig i.

Får du de utmaningar du behöver på MediaGymnasiet?

– Det tycker jag absolut. Första året provade jag på tv till exempel och hamnade på Guldtuben, den stora YouTube-galan. Plötsligt filmade jag live-tv! Men man bara gör det och vi var tillräckligt förberedda för att klara av det.

Sedan märks det att MediaGymnasiet har stort förtroende i branschen. Samma produktioner brukar höra av sig igen när de behöver folk. De litar helt enkelt på att det kommer människor som vill någonting.
.

VILL LÅTA
UNGA KOMMA
TILL TALS

Redan under sitt första år på skolan fick hon även möjligheten att för första gången i livet besöka Asien. Genom skolans utbytesprojekt befann hon sig plötsligt i Indonesien.

– Det var intensivt men väldigt häftigt. Många fokuserar på skillnader mellan kulturer, men det är betydligt mer intressant att titta på likheterna. Under det senaste utbytet hade jag en tjej från Indonesien som bodde hos mig några dagar och vi är fortfarande vänner, säger hon.

Resan resulterade även i en fotobok som finansierades genom ett stipendium från Värmdö kommun där Lovis bor.

– Det var mäktigt att hålla i sin egen bok när den kom med posten, ler hon nöjt.

Och det kan tänkas att det blir ytterligare en bok under sista året på gymnasiet. Snart inleds gymnasiearbetet och för Lovis ligger formatet nära till hands i hennes ambition att kombinera bild och text.

– I gymnasiearbetet har jag verkligen möjlighet att koppla mitt fotograferande med samhällslinjen. Det troliga är att jag utgår från olika människors berättelser utifrån en röd tråd. Gärna människor som inte alltid kommer till tals, som ungdomar till exempel.

Bilder säger så mycket och jag envisas fortfarande med att försöka fotografera analogt. Det upptäckte jag verkligen här i mörkrummet på skolan. Där förstår du vad fotografi är på riktigt genom att du bygger ett alldeles eget fotografi.

ALLA DÖRRAR
ÄR ÖPPNA
FÖR FRAMTIDEN

Fotointresset föddes redan när hon som liten fick en engångskamera av sin farmor.

– Jag har alltid gillat att dokumentera, det gör jag hela tiden. Det är viktigt för mig. Bilder säger så mycket och jag envisas fortfarande med att försöka fotografera analogt. Det är en helt annan känsla. Det upptäckte jag verkligen här i mörkrummet på skolan. Där förstår du vad fotografi är på riktigt genom att du bygger ett alldeles eget fotografi.

Lovis vet ännu inte hur hennes dagar kommer att se ut när hon tagit studenten. Men en sak är säker. Med tanke på den höga energinivån, hennes engagemang och påtagliga nyfikenhet kommer hon knappast gå sysslolös.

– Men jag tänker alltid att jag inte ska fundera för mycket framåt för det blir ändå aldrig som man tänkt sig. Jag tycker fotografi är jätteroligt, så det vill jag göra nu. Sedan har jag alla dörrar öppna för framtiden eftersom alla program på MediaGymnasiet är högskoleförberedande. Jag gör det jag vill göra just nu och om jag alltid tänker så när jag gör mina val, då har man ändå levt ett bra liv, eller hur?


SE FLER ELEVPORTRÄTT

Elin Ekström

Elin hittade ett sätt att kombinera sina stora intressen