Lamin brinner för kommunikation och journalistik

september 25, 2018 mediagymnasiet
Mediagymnasiet Nacka strand

Redan i högstadiet visste Lamin Jatta Modigh att han ville arbeta med kommunikation och journalistik. På MediaGymnasiet gavs han möjlighet att utveckla skrivandet samtidigt som han fick större förståelse för det visuella. I dag är han anställd som kommunikatör på ett stort företag.

Vi träffas på torget i Fisksätra, förorten i Nacka där 22-årige Lamin är uppvuxen och där han fortfarande bor. För många i området är han ett bekant ansikte även genom sitt bloggande för lokaltidningen Nacka Värmdö Posten. Det var under sista året på gymnasiet som han blev tillfrågad om han ville rapportera från sina kvarter.

– Det kunde handla om allt från små vardagssaker till mer djuplodande ämnen som rörde Fisksätras framtid. Det var en jätterolig resa och jag lärde mig mycket. Men efter två och ett halvt år började jag varva ned, berättar han.

Anledningen till nedtrappningen var studierna på Stockholms universitet och den stundande högskolepraktiken. Efter studenten 2014 sökte sig Lamin till ett kandidatprogram i digitala medier och när det var dags för praktik hörde han av sig till byggbolaget NCC. I dag är han anställd på företaget som kommunikatör.

– Journalistik och kommunikation hänger ihop och jag kan absolut tänka mig senare att gå tillbaka till journalistiken, och då med mer erfarenhet. Nu vet jag hur press och PR fungerar i ett företag och kan dra nytta av det. Jag trivs jättebra, men har hela livet framför mig, konstaterar han.

Fick upp ögonen för medieproduktion

Det är svårt att föreställa sig att den här drivna killen en gång varit skoltrött. Men i slutet av nian var han rejält less på skolan och hade svårt att hitta motivationen. Det var först när han kom till MediaGymnasiet som Lamin återigen började tycka att skolan var inspirerande.

– Det var där jag fick upp ögonen för att plugga igen. Det var spännande och lite nervöst i början, särskilt för mig som var en ganska blyg person. Men jag kände direkt att det var ett härligt gäng och det gick snabbt att få vänner, minns han.

Lamin hade gillat att läsa nyheter sedan han var liten och det var just intresset för att förmedla information till andra som gjorde att han sökte sig till MediaGymnasiet. Han gick samhällsprogrammet med inriktning mot journalistik och fick samtidigt möjlighet att prova andra uttryck.

– Jag förstod att MG var det rätta valet för mig. Även för oss som gick samhällsprogrammet var det mycket medieproduktion, som jag inte visste mycket om men som jag verkligen fick upp ögonen för. Det var utvecklande att även se det visuella och jobba med mer än bara den skrivna texten, säger han och nämner tv-studion som en stor källa till inspiration.

– Det var väldigt roligt både att vara programledare och att sitta i kontrollrummet, säger han.  Hur mycket från gymnasietiden har du användning för i dag som kommunikatör?  – Jättemycket! Inte minst att vi skapade tillsammans och lärde oss att samarbeta i grupp. Det var extremt viktigt och gav en försmak inför hur arbetslivet fungerar.