Johanna hittade sitt uttryck på MediaGymnasiet

september 25, 2018 mediagymnasiet
Mediagymnasiet Nacka strand

När fotografen Johanna Pettersson återvänder till sin gamla gymnasieskola för att inspirera nya elever brukar hon uppmana dem att verkligen ta tillvara på både teknik och kunskap som finns på skolan. ”De tre åren går fort och jag vill att de ska förstå vilka möjligheter som finns på MediaGymnasiet,” säger hon.

Johanna Petterssons fotointresse föddes under högstadiet. Det började med en enkel mobilkamera och när hon i nian fick en systemkamera ägnade hon alltmer tid åt att utforska sin omvärld genom linsen.

– Jag kände starkt att jag ville lära mig mer om fotografi och samtidigt gillade jag att det på MediaGymnasiet inte bara var foto, utan att det fanns möjlighet att även testa andra medieuttryck, säger hon.

Besöket på skolan i samband med öppet hus övertygade henne om att MediaGymnasiet var skolan för henne. Lärarna var proffsiga och tydligt taggade på sitt ämne och dessutom var det en skön stämning och här fanns människor av alla slag.

– Jag kände ingen som gick där, men kände direkt att jag inte behövde vara rädd för att inte hitta nya vänner. Det var väldigt öppet och inbjudande, förklarar hon.

När hon 2011 började på skolan säger Johanna själv att hon inte hade någon koll alls på foto. Men däremot brann hon av iver att få lära sig.

– Det var så spännande! Jag blev helt taggad när de berättade om uppgifter vi skulle göra och program vi skulle lära oss. Det fanns heller ingen press att man skulle kunna en massa under det första året. En del hade kanske plåtat längre tid än jag, men det kändes som om det var ganska nytt för de flesta, säger hon.

Enkel omställning från skolan till arbetslivet

För varje dag på skolan växte intresset för foto och i samma takt byggde hon även upp sitt självförtroende. Hon vågade snart visa mer av sitt arbete för klassen utan att det kändes nervöst.

– Det var en öppen konversation kring bilderna utan att någon tryckte ned någon annan. När jag kom dit plåtade jag mycket blommor och natur men vi fick prova på allt möjligt och med tiden fastnade jag jättemycket för porträtt. Det är fortfarande det jag helst plåtar, säger hon.

Efter att hon tog studenten 2014 startade hon eget, byggde en hemsida och sökte jobb på olika tidningar. Första riktiga jobbet var på Vecko-Revyn, vilket följdes av pressbilder och andra uppdrag. Att kliva från gymnasiet och rakt in i arbetslivet var ingen jättestor omställning.

– I fotoklassen jobbade vi väldigt likt hur det är ”på riktigt”, så jag var van vid arbetssättet och vi hade även jobbat lite med fakturering och sådant som var användbart.

Under fyra år har hon återvänt till sin gamla gymnasieskola för att hålla inspirationssamtal med nya elever på skolan. Målet är att peppa ungdomarna som just börjat ettan.

– Jag vill visa alla olika saker man får göra och brukar uppmana dem att ta tillvara på mörkrum, all teknik och inte minst lärarnas kunskap. De tre åren går fort och jag vill att de ska förstå vilka möjligheter som finns på MediaGymnasiet, säger hon.