Jeanette Lindström

Jeanette Lindström

MediaGymnasiet gav Jeanette möjligheten att ta sin kandidatexamen

De peppade mig så mycket och hjälpte mig att kunna komma vidare. När alla gick hem satt jag kvar i skolan, fast besluten att få mitt betyg i matte.

Vi befinner oss i Gamla stan, i en park bara ett stenkast från kontoret där hon tillbringar sina dagar. Här, i Stockholms anrika turistkvarter, har Jeanette Lindström arbetat sedan i augusti. Men snart ska hon bege sig ut i landet som föreläsare för stiftelsen A Non Smoking Generation.

– De skickar ut två team med föreläsare som reser landet runt. Jag tillhör team norr och kommer föreläsa på heltid under några månader. Vi jobbar också en hel del med sociala medier och möter en del press och media, förklarar hon.

Hon utstrålar en genuin självsäkerhet och trygghet som antagligen också är nödvändig för att klara av de kommande arbetsuppgifterna. Men när hon ska beskriva vem hon var när hon började gymnasiet dyker ord som ”tillbakadragen” och ”osäker” upp.

– Jag hade ganska dåligt självförtroende som till stor del bottnade i min dyslexi och dyskalkyli, som innebar att jag framför allt hade problem med matten.

Det gjorde att jag inte riktigt vågade ta plats och jag förstod inte hur jag skulle klara av att plugga vidare. Men en speciallärare hjälpte mig strukturera upp hela mitt liv. Utan henne och lärarna på MediaGymnasiet hade jag inte suttit här i dag.

VÄL FÖRBEREDD
INFÖR
HÖGSKOLAN

Inte nog med att hon klarade sig utmärkt genom gymnasiet – i dag har hon dessutom en kandidatexamen i medieteknik från Blekinge Tekniska Högskola. Att plugga vidare var hon inställd på hela iden, men att redan som 21-åring ha en kandidatexamen kändes helt otänkbart. Hon säger att tiden i Nacka Strand var helt avgörande och förberedde henne väl inför högskolestudierna.

– Jag kunde alla verktyg och var mycket längre fram än många andra i kreativa processer. MediaGymnasiet är yrkesförberedande på ett annat sätt än många andra skolor eftersom vi tog fram saker till företag och arbetade mer med projekt än prov. Det var skönt att jag hade alla grunderna och att jag redan i gymnasiet hade fått en inblick i hur branschen ser ut

På MediaGymnasiet fanns fotolabbet och tv-studion och jag tyckte om både stämningen och miljön.

FAMILJÄRT
I EN
KREATIV MILJÖ

Att hon sökte sig till MediaGymnasiet berodde dels på att hennes pappa är programmerare och datanörd men också på att hon under tiden i högstadiet blev förtjust i att blogga. Det skapade ett intresse för att fotografera och redigera, vilket hon också ville kunna utveckla vidare. Från början hade hon tänkt sig en annan skola, men redan efter halva prova på dagen försökte hon smita undan.

– Det kändes inte rätt alls.

Besökte du många skolor innan du bestämde dig?

– Ja, jag gick på en hel del öppet hus men tyckte ofta att skolorna saknade en tydlig inriktning eller att känslan på skolan var fel. På MediaGymnasiet fanns fotolabbet och tv-studion och jag tyckte om både stämningen och miljön. Det var ganska litet och familjärt i en väldigt kreativ miljö. Att hela skolan har media och det kreativa som fokus genomsyrar hela utbildningen.

Vad gäller framtiden så vill hon gärna arbeta som projektledare eller art director på reklam- eller eventbyrå. Det innebär arbetsuppgifter där hon dessutom kan få användning för sina kommande erfarenheter som föreläsare. Och tiden på MediaGymnasiet kommer alltid spela en viktig roll, oavsett vilka val hon gör senare i livet.

– De peppade mig så mycket och hjälpte mig att kunna komma vidare. När alla gick hem satt jag kvar i skolan, fast besluten att få mitt betyg i matte. Stödet jag fick har betytt oerhört mycket.


SE FLER ELEVPORTRÄTT

Rebecca Hall

Rebecca kombinerade teknikprogrammet med filmkurser