Erik Günther

Erik Günther

Erik minns en skola med oändliga möjligheter

”Dagens medielandskap ställer helt nya krav”. Orden kommer från Erik Günther som gick ut MediaGymnasiet 2012. Sedan dess har han via jobbet som fotoassistent fått anställning som junior AD på ett stort klädmärke. I dag är han tacksam över att gymnasietiden gav honom en gedigen grund att stå på.

Egentligen var det självklart att han skulle ägna sin tid på gymnasiet åt idrotten. Bandyn tog största delen av hans tid och framtiden var egentligen utstakad. Men en dag i bussen på väg mot en match tog en av spelarna fram en kamera. Erik, som då gick första terminen i nian, testade att ta några bilder och fascinerades av resultatet.

– Jag hade aldrig tidigare haft intresse för foto men den där dagen i spelarbussen hände någonting, konstaterar han när vi ses i skejtparken i Humlegården i centrala Stockholm.
.

GJORDE EN
TVÄRVÄNDNING
I SISTA STUND

En kort tid senare fick han sin första kamera i julklapp och en stor del av våren ägnades åt att ta bilder. I samma takt som intresset ökade växte också ett vemod inför att börja på idrottsgymnasiet. Sista dagen innan gymnasievalet skulle vara inlämnat gjorde han en tvärvändning efter att ha googlat olika gymnasieskolor.

– Det var så jag hittade Media-Gymnasiet och fotolinjen. Jag var inte där på öppet hus eller någonting men det såg bra ut på hemsidan och jag körde på det.

Sedan har det bara fortsatt på den vägen. I dag har det gått fem år sedan han gick ut gymnasiet och fotointresset är lika starkt som någonsin. Han har med andra ord inte haft anledning att ångra att han tillbringade gymnasietiden i Nacka Strand.

– Det var bra att man verkligen fick lära sig allt från grunden. Sedan var lärarna väldigt engagerade och stöttande när man lagt ned energi på sin uppgift. Det motiverade mig verkligen.

En annan sak som var viktig för Erik var att han också fick möjligheten att prova på annat än bara fotografi.

– Man måste vara bred om man ska jobba inom media i dag. Det ställs krav på journalister att de även ska kunna fotografera och ska du plåta bör du även kunna filma. Allt det där fick jag lära mig och det har jag verkligen haft användning för. I dag får jag till exempel även jobba med grafisk formgivning och layouts. Så det är jätteviktigt att vara kunnig inom olika uttrycksområden.

Jag kan sakna det i dag så se till att ta tillvara på alla möjligheter som finns. Det är bara att köra.

Blev
erbjuden en
lockande tjänst

Att vi ses vid en skejtpark är inte helt slumpartat. Erik har själv skejtat en del och dessutom har han nyligen börjat arbeta på en närliggande adress: hos klädmärket Wesc med rötter i skejtkulturen och med egna butiker i bland annat Tokyo, Los Angeles och New York. Egentligen sökte han ett butiksjobb men när de såg hans CV och att han hade utbildning från MediaGymnasiet blev han erbjuden någonting ännu mer lockande.

– De skapade en tjänst som de erbjöd mig och nu har jag jobbat där i en månad som jr AD. Jag får plåta själv och behöver inte längre bära väskor, vilket är jätteskönt, säger han och syftar på det tidigare jobbet som fotoassistent som han fick genom en praktikplats under gymnasietiden.

– Det är sådan bonus att få betalt för att plåta. Jag vet inte vad det är som gör att jag är så förtjust i det, men när det går bra är det bara en så härlig känsla.
Vad skulle du säga till någon som går i nian och funderar på att välja MediaGymnasiet?

– Om man vill jobba med någonting inom media är det verkligen en bra skola där det verkligen finns resurser. Det finns inga hinder alls och du har till exempel tillgång till både tv- och fotostudio. Jag kan sakna det i dag så se till att ta tillvara på alla möjligheter som finns. Det är bara att köra.


SE FLER ELEVPORTRÄTT

Rebecca Hall

Rebecca kombinerade teknikprogrammet med filmkurser