Vi har utvecklat talanger sedan 1993 - Nu är det din tur.

Adams nyfikenhet är hans främsta drivkraft

Adams nyfikenhet är hans främsta drivkraft
8 december, 2016 anna@mediagymnasiet.se

Som spelutvecklare vill han aldrig känna sig nöjd. Adam Bergström söker hela tiden ny kunskap och lyssnar gärna på andras åsikter för att hitta andra infallsvinklar.

– Det drivet och den nyfikenhet som fanns hos mig genom hela gymnasietiden finns fortfarande kvar, säger han.

När jag når Adam är han just hemkommen från Köln där han besökt Europas största spelmässa, Games Com. Det är tydligt att han är mer än nöjd med dagarna i Tyskland. Tack vare sin pappa, som driver den populära YouTube-kanalen 40splishsplash, fick han ett eftertraktat presspass och därmed även möjligheten att komma nära några av branschens tungviktare.

– Jag knöt bra kontakter som jag ska höra av mig till. Bland annat var det en studio i Polen som var väldigt intresserade, säger han från sitt nuvarande hem i Falun.

Adam är egentligen från Stockholm men går numera en tvåårig kvalificerad yrkeshögskoleutbildning inom spelutveckling på Playgroundsquad i Falun. Hit sökte han sig efter att ha avslutat tre års spelutbildning i Nacka Strand.

– Det var på MediaGymnasiet jag lärde mig mycket av principerna jag fortfarande använder mig av. Till exempel att kunna fokusera och ha full koncentration. Det var också där som min nyfikenhet väcktes till liv.

Otroligt peppad

Första gången Adam hörde talas om MediaGymnasiet var då han besökte Gamex-mässan tillsammans med sin pappa och lika spelintresserade lillebror.

– Jag fick ett papper om skolans spelutbildning som jag behöll tills det var dags att söka till gymnasiet. Då gick jag på öppet hus och fick även med mig en kompis som var lika sugen som jag, säger han.

När jag ber honom blicka tillbaka på gymnasietiden beskriver han det som ”en intressant tid då jag var otroligt peppad.”

– Varje vecka var utvecklande för mig. Det var så mycket saker som jag inte hade kunnat testa tidigare eftersom jag inte hade tillgång till programmen. Animation hade till exempel alltid varit väldigt spännande för mig och det körde vi igång med ganska tidigt.

Känslan av att vara del av någonting stort

Anledningen till att han vill stanna i spelvärlden är att det är en outforskad och spännande bransch där alla känner varandra. Det finns en gemenskap som inte är lika självklar på andra håll i arbetslivet och stämningen är närmast familjär. Det är dessutom en bransch där Sverige länge haft en stark position.

– De flesta i branschen har koll på Sverige. Det märkte jag inte minst på Games Con när jag pratade med utvecklare från andra länder.

  • Var skulle du själv helst arbeta efter skolan?

– Det finns en hel del intressanta studior, både stora och små, där jag gärna skulle jobba. Många gillar små team men jag vill testa känslan att vara en del av någonting väldigt stort och söker mig därför mot större företag. Men jag är sugen på alla möjliga upplevelser, så länge personerna omkring en är schysta. Det är när stämningen är bra som man jobbar bäst.

Några dagar efter vårt samtal ska Adam tillbaka till Stockholm för praktik på studion Experiment 101. I framtiden kan han tänka sig att även söka sig utanför landets gränser. Efter flytten till Falun upplever han att steget mot att flytta utomlands inte längre känns lika stort. Han är öppen för det mesta och vill aldrig sluta att lära sig nya saker.

– Mycket bottnar i min tid på MediaGymnasiet där jag fick ett stort intresse och en nyfikenhet. Det drivet har hjälpt mig vidare och motiverat mig att vilja ta mina kunskaper vidare. Förhoppningsvis kommer jag alltid att känna likadant, säger han.