Niklas vet att spel kan vara mer än underhållning

november 13, 2017 mediagymnasiet

Spelprogrammeraren Niklas Mikkelsen lärde sig arbetssätt i gymnasiet som han haft användning för både i det egna företaget och under fortsatta studier. Dessutom träffade han sina bästa vänner under tiden i Nacka Strand.

För Niklas Mikkelsen spelade det ingen roll att det var en timmes enkel resväg från hemmet i Rissne till skolan i Nacka Strand. Han var tidigt intresserad av datorer och då framstod teknik och media som en klockren kombination. Då spelade det ingen roll att han behövde passera två kommungränser innan han nådde sitt mål. Under tre år pendlade han varje vardag för att få syssla med det han gillar mest. Och han ångrar inte sitt val.

– Jag besökte öppet hus och gillade verkligen stämningen på skolan. Den kändes väldigt familjär och välkomnande. Framför allt gillade jag att lärarna var så engagerade. Det märktes verkligen att de brann för sina ämnen och det smittar av sig.

Så, ja, det var utan tvekan värt de dagliga resorna, säger han när jag når honom i hans nuvarande hem i Karlshamn.

SÅLDE VR-SPEL TILL FESTIVAL

Anledningen till att han befinner sig ett 50-tal mil från Stockholm stavas Blekinge Tekniska Högskola där han har ett års studier kvar i programmet Digitala spel. Parallellt med studierna startade han förra året egna spelstudion Good Knight Games tillsammans med några vänner i området.

– Skolan skulle ställa ut ett projekt med VR i fokus så vi skapade en upplevelse där besökarna fick köra en u-båt. Det fungerade bra så vi bestämde oss för att fortsätta.

Nyligen bestämde de sig för att låta företaget vila, men innan dess hann de sälja ett spel till en festival med grönt fokus.

– Vi gjorde ett VR-spel till Live Green festival, en miljömedveten festival som försöker uppmärksamma de frågorna. Med vårt spel ”Green Reality” var målet att lära ut de här frågorna på ett roligare sätt och det blev lyckat, säger han.

Spelet de skapade åt festivalen är bara ett exempel på vad spel kan innebära. Fortfarande kopplas ordet oftast till underhållning, men det finns oändliga användningsområden, betonar Niklas.

– Spel är en upplevelse och på senare tid läggs det mer tid på att hitta nya sätt att använda tekniken och bygga ut begreppet spel. Men det tar tid och vi är fortfarande väldigt tidigt i spelutvecklingen.

MYCKET SJÄLVSTÄNDIGT ARBETE

Trots att han geografiskt befinner sig en bra bit från huvudstaden har han fortfarande kontakt med vännerna han fick under sin tid
på MediaGymnasiet, där han gick 2010-2013.

– En av kompisarna från gymnasietiden gör musik till mina spel, så vi samarbetar en del och är väldigt nära vänner. Det är en koppling som aldrig kommer brytas. Jag har fyra människor från den tiden som jag alltid kommer att vara nära, berättar han.

Trots att han inte kände någon då han äntrade skolhuset i Nacka Strand så träffade han snabbt folk som senare visade sig bli vänner för livet. Och det gäller inte bara eleverna.

– Flera av lärarna från den tiden ser jag som mina vänner även i dag. Som elev kunde man alltid ställa frågor, eller ifrågasätta saker. Vi fick alltid respons och blev sedda.

Vad fick med dig från MediaGymnasiet förutom nya vänner?

– Frihet under ansvar som ett arbetssätt blev en viktig lärdom för mig. Att jag behöver lägga eget krut på det jag gör för att kunna ta mig vidare. Vi fick vägledning från lärarna på MediaGymnasiet men sedan sökte vi själva upp det vi behövde för att komma vidare. Det är ett arbetssätt även här på högskolan, där det är otroligt mycket självständigt arbete. Så ser det ut i industrin i dag också. Du behöver inte vara bäst för att få jobb men du behöver visa att du vill lära dig och bli duktig på det du gör.

MG-play är kanalen för våra
produktioner.