Michaela såg möjligheterna

augusti 3, 2016 mediagymnasiet
Michaela ”mi” Zetterström Mediagymnasiet

Michaela ”mi” Zetterström ville utveckla sitt fotograferande och samtidigt ha en stark grund att stå på inför framtiden. På MediaGymnasiet hittade hon det hon sökte. Här fick hon självförtroendet och kunskapen hon behövde för att ta sig hela vägen till London.

I högstadiet började ett fotointresse gro inom Michaela Zetterström. Sedan hon var liten hade hon fått höra att hon var kreativ och redan i förskolan ägnades en stor del av dagarna åt att rita och måla. Nu blev kameran ett sätt att hitta en parallell verklighet där hon kunde utforska sig själv och sin omgivning.

– Min högstadieskola var väldigt disciplinerad, vilket jag visserligen tyckte om, men det gjorde att jag hade svårt att anpassa mig. Fotograferandet blev en frizon mitt i all skolstress, minns hon.

Idéer förverkligades

När det var dags att välja gymnasieskola var det framför allt två kriterier som skulle uppfyllas: att utbildningen gav högskolebehörighet och att hon fick möjlighet att utveckla sitt fotointresse. Hon besökte ett par skolor som inte lyckades övertyga henne innan hon kom till MediaGymnasiet i samband med öppet hus. Hon blev omedelbart förälskad i lokalerna och upplevde en trygghet hon inte känt någon annanstans.

– När jag kom dit hade jag knallrött hår, töjningar i öronen och tandställning och jag kände direkt att det här var en plats där jag tilläts vara mig själv. Sedan gillade jag att det även fanns en analog del, vilket de andra skolorna saknade. Här fick vi lära oss foto från grunden vilket gav oss en stark plattform att stå på, säger hon och tillägger att viktigast var all uppmuntran hon fick från sina lärare.

– Hade jag en idé som jag ville förverkliga fick jag alltid hjälp att genomföra den.

Extremt strukturerad

På MediaGymnasiet hände någonting som förvånade både Michaela och hennes föräldrar. Plötsligt började hon planera sin tillvaro och blev extremt strukturerad. Hon började också alltmer hitta sitt uttryck som fotograf och kunde förklara sina bilder, vilket senare har visat sig vara väldigt värdefullt.

För Michaela innebar gymnasietiden också en utmaning, nämligen att motbevisa alla som tyckte att hon borde satsa på ett ”riktigt” jobb. Ibland fick hon höra att hon som var så duktig i skolan hellre borde bli till exempel läkare.

– Men jag gillar att skapa, älskar visuell kommunikation och har alltid varit kreativ. Det är lätt att döma media och tro att där inte finns några jobb, men det är snarare tvärtom. Att välja MediaGymnasiet ger oerhört många möjligheter, säger Michaela som nu är 23 år.

Studerar i London

Efter studenten 2011 pluggade hon journalistik och tog några distanskurser. Samtidigt filade hon på en portfolio för att söka till fotoprogrammet på University of the Arts London. Redan i slutet av gymnasietiden förslog hennes fotolärare, som själv gått samma utbildning, att Michaela skulle söka sig till London.

– Mamma och pappa hade svårt att klippa navelsträngen och var tveksamma. Men nu i efterhand förstår de att min fotolärare såg någonting konstnärligt hos mig som vi andra inte såg.

Först ett år senare tog Michaela mod till sig och sökte sig till London. I september 2012 flyttade hon in i en studentlägenhet i västra London, nära Notting Hill.

– London är en fantastisk stad på många sätt. Här har jag upptäckt att jag gillar att arbeta med mönster, att använda foto som plattform men ändå skapa grafiska mönster. Det är väldigt spännande att fortsätta utvecklas.

MG-play är kanalen för våra
produktioner.