Fiske + Media = Sant

augusti 3, 2016 mediagymnasiet
Emma Lindgren Elev Mediagymnasiet Nacka

Emma Lindgren, som läser tredje året estet media, har två stora intressen i livet: media och fiske. Med en populär YouTube-kanal kan hon på ett perfekt sätt föra samman sitt fiskeintresse med den mediekunskap hon får på skolan.

På pappret kan fiske och media tyckas knepiga att kombinera, men så är inte alls fallet. Genom sitt arbete med YouTube-kanalen Kanalgratis får Emma hela tiden praktisk användning för det hon lär sig på skolan.

– Jag är anställd som fotograf och grafisk designer och är producent under träning. Sedan skriver jag deras nyhetsbrev också, så det är väldigt blandat och lärorikt, berättar hon när vi ses på ett fik nära skolan i Nacka Strand.

Resereportage på helgerna

Fisket har funnits i Emmas liv sedan hon var liten och redan som 12-åring började hon synas på olika fiskemässor i landet. Snart blev hon tillfrågad av ett fiskeföretag om hon ville sitta i deras monter och numera är samma företag hennes sponsor. Det var också genom dem som hon 2010 kom i kontakt med Kanalgratis, som då hade existerat i ungefär ett år.

– Till en början stod jag framför kameran men i höstas blev jag och en tjej som heter Sara Fingal tillfrågade om vi ville ha eget program. Jag har störst medieansvar och tar hand om redigering och annat. Nu är jag där några dagar i veckan och är ofta ute och filmar resereportage på helgerna. Vanligtvis gör vi cirka tre klipp i veckan, berättar hon.

Kombinerar arbete med studier

Hon upplever att hon får mycket stöd från skolan för att kunna kombinera arbetet med studier. Eftersom det är ett mediejobb kan lärarna se värdet i att hon är ute på fältet och om hon skulle missa en uppgift har hon möjlighet att istället lämna in den någon vecka senare.

– Skola och arbete går hand i hand och jag har väldigt stor användning för det jag lärt mig inom till exempel foto. Det är viktigt att jag kan bländare, slutartider och så vidare när jag filmar. Sedan har även grafisk design gett mig en hel del när jag gjort logga och andra grafiska saker åt Kanalgratis, säger hon.

Startade en fotoklubb

Extraknäcket med Kanalgratis hindrar henne inte från att ha ett väldigt stort engagemang i skolan. Hon är med i Indonesiengruppen och planerar för ett kommande utbyte, är en av dem som sköter skolans Instagramkonto och är även en av skolans Friends-representant. Dessutom var hon med och startade fotoklubben som ses en gång i veckan.

– Vi är ungefär 20 elever som ville ha mer foto även utanför skolan. En del hade inte valt foto som ämne men ville ändå göra uppgifter och prata med andra fotointresserade. Skolan gav oss ett mötesrum som vi använder när vi inte är ute och fotograferar eller framkallar. Det är jättekul. Lärarna är väldigt engagerade och hjälper oss en hel del fastän det är utanför lektionstid.

Okej att vara sig själv

Emma har just börjat sitt tredje år på MediaGymnasiet och minns tydligt hur hon hittade till skolan när det var dags att göra sitt gymnasieval.

– Det var nog framför allt när jag var på öppet hus som jag kände att MediaGymnasiet var det bästa val jag kunde göra. Det fanns en bra gemenskap och var en så accepterande stämning. Här är det okej att vara den man är. Senare gick jag en provdag och fick vara med på en fotolektion tillsammans med några treor som höll på med sin slututställning. Jag gick ju bara i nian och var lite nervös, men alla var jättetrevliga och snälla. De berättade vad de arbetade med och involverade mig på ett fint sätt.

Blev skoltiden som du hoppats?

– Ja, verkligen. Jag trivs jättebra och har aldrig ångrat att jag valde MediaGymnasiet.