Elin hittade ett sätt att kombinera sina stora intressen

november 8, 2017 mediagymnasiet

Teknikintresserade Elin Ekström uppskattade lärarna, kreativiteten, lekfullheten och renligheten på MediaGymnasiet. Nu går hon andra året på Designlinjen på Kungliga Tekniska Högskolan där hon gärna delar med sig av sina kunskaper från Nacka Strand.

Som så många andra hade Elin Ekström en hel del beslutsångest inför gymnasievalet. Hon hade framför allt tre stora intressen som lockade men också var svåra att förena: teknik, foto och hästar. Efter en del funderingar kom hon fram till att hästarna fick vara en fritidssysselsättning och att hon helst av allt ville kombinera teknik och foto under gymnasietiden.

– Det var då jag hittade Media-Gymnasiet i en monter på gymnasiemässan, berättar Elin när vi ses i hennes nuvarande lokaler på KTH där hon just inlett andra året av fem på Designlinjen.

Vad var det då som fick Elin att känna att hon hittat rätt? Program-utbudet förstås, här hade hon ju faktiskt en möjlighet att fördjupa sig inom både teknik och foto. Men det var också någonting annat som fick henne att bestämma sig.

Framför allt minns jag att allt var väldigt rent, skrattar hon.– Jag är lite pedant av mig och hade besökt flera skolor där det var sunkigt, skitigt och någon hade till och trasig ventilation. På MediaGymnasiet var det däremot fräscha toaletter och rent. Det låter ytligt men jag gick mycket på det, att det såg bra ut.

TYCKTE PLÖTSLIGT ATT DET VAR KUL ATT PLUGGA

Med tiden var det dock andra av skolans egenskaper som blev allt viktigare. Som till exempel relationen till lärarna.

– Det verkade inte så märkvärdigt till en början men med tiden insåg jag att det var väldigt annorlunda. De var öppna, sociala och trevliga att umgås med. Man kunde stanna i korridoren och småprata och det hade jag inte alls varit med om i högstadiet. Då var det väldigt mycket vi elever mot lärarna medan det på MediaGymnasiet var hemtrevligt.

Elin beskriver hur hon tidigare haft problem med motivationen och aldrig hade trivts i skolan. Men under gymnasietiden förändrades detta fullkomligt.

– Helt plötsligt lärde jag mig att tycka om skolan och tyckte det var kul att plugga. För mig var det jättestort att vakna på morgonen och känna att jag längtade efter att gå till skolan. Det hade jag aldrig varit med om tidigare. Det var jättehäftigt och stärkte min självkänsla.

LÄRDE SIG VARA FLEXIBEL OCH KREATIV

Till skillnad från många av sina vänner var hon inte alls skoltrött efter gymnasietiden. De tre åren hade varit så roliga och gått så fort att hon kände att hon fortfarande hade mycket energi kvar.

– Tiden på MediaGymnasiet har gjort att jag löser problem på ett mycket mer kreativt sätt än jag gjorde innan. Där fanns en lekfullhet i lärandet som jag har tagit med mig hit. Och kunskapsmässigt låg jag bra till när jag kom hit. Jag har haft stor nytta av det jag lärde mig och nu slussar jag informationen vidare till elever här som inte var lika lyckligt lottade som jag.

En annan sak som hon har stor användning av är de bildanalyser som ingick i fotokurserna.

– Jag lärde mig att bryta ned helhetsbilden och det har jag haft jättestor nytta av här under våra designarbeten. Ser jag någonting jag gillar kan jag se vilka små delar jag gillar och använda det, istället för att bara kopiera helheten vilket ju inte fungerar.

Ännu har hon inte bestämt sig för vad hon ska bli när hon blir stor, men hon verkar inte särskilt orolig för det.

– Jag har höga ambitioner och är säker på att det löser sig i slutändan. En av sakerna jag lärde mig på MediaGymnasiet var att vara flexibel och hitta nya lösningar. Att vara kreativ.

MG-play är kanalen för våra
produktioner.