Christoffer inspireras fortfarande av vännerna från gymnasiet

november 13, 2017 mediagymnasiet

När frilansande animatören Christoffer Morales blickar tillbaka inser han vilken betydelse skolkompisarna haft. “Gymnasietiden handlade mycket om att ha kul tillsammans och att inspirera varandra. När man gillar och litar på varandra blir det
roligare att jobba ihop, samtidigt som man lär sig otroligt mycket”, säger han.

– Som nybörjare blev de första projekten rätt kassa, men det var kul att skapa någonting.

Christoffer Morales sitter på en uteservering på Mariaberget i centrala Stockholm. Bara ett par kvarter bort har han sitt frilanskontor i produktionsbolaget Brikks lokaler. Han tar en klunk kaffe och minns hur intresset för animation startade.

– Det var fascinerande att sitta i programvaran och se vad som var möjligt att göra. Till en början såg det inget vidare ut, men när man fortsätter nöta blir det bättre och bättre. När det var dags att fundera på gymnasieskola kändes MediaGymnasiet som ett ganska självklart val.

Han hade träffat både elever och lärare på gymnasiemässan och såg upp till dem för deras kunnande och för hur de fick honom att känna sig välkommen.

– Sedan läste jag om kurser och resurser som fanns på skolan och det verkade mycket coolare än ett vanligt gymnasium.

LONDON – MALMÖ – STOCKHOLM

På MediaGymnasiet mötte han andra som var lika taggade på skapandet som han själv. Här var människor peppade att utforska nya saker.

– Det var tävlingsinriktat, men på ett bra sätt. Jag inspirerades av vad andra skapade och blev motiverad att göra någonting lika häftigt. Det går som en röd tråd genom hela mitt liv, det är så jag lärt mig mer om film och animation. Så var det både på MediaGymnasiet och på skolan Hyper Island dit jag sökte mig efter gymnasiet. Det var därför jag sökte mig till den här arbetsplatsen, där det finns andra duktiga och ambitiösa människor. Då kan jag bli inspirerad och förhoppningsvis även inspirera någon annan, säger han.

Under året på Hyper Island åkte han även till London för att göra praktik som animatör på en byrå. Sedan blev det ett par år av att skapa appar på ett företag i Malmö.

– Jag insåg att jag var på fel spår. Det jag verkligen älskade var att skapa videos. Så till slut jag sa upp mig och började frilansa som animatör för att hamna på rätt spår igen. Sedan bara fortsatte jag få in jobb.

GALNA SKETCHER OCH MUSIKVIDEOS

Genom åren har han byggt upp ett omfattande kontaktnät och än i dag, fem år efter studenten, är han fortfarande kompis med många från gymnasietiden.

– Det är bra att ha vänner som inspirerar och kan ge tips. De flesta som började på MediaGymnasiet var öppensinnade och ville göra nya saker. Ingen av oss hade gjort film eller design tidigare men det fanns en motivation i luften att börja med nånting nytt. Det var inspirerande. När jag började på skolan trodde jag att jag ville bli filmredigerare men när jag fick testa att animera i After Effects upptäckte jag att jag egentligen ville bli animatör. Jag tyckte det var det roligaste som fanns.

– Efter gymnasiet kände jag att jag visste mycket om filmproduktion och animering för en 19-åring. Jag hade gjort flera projekt med kompisarna i kurserna och nött hur många tutorials som helst i After Effects bara för att det var skoj.

Hur förändrades du under gymnasietiden?

– Jag var väldigt osäker när jag klev innanför dörrarna på MediaGymnasiet. Jag visste inte riktigt vem jag var eller vad jag kunde förvänta mig av skolan eller människorna där. Men jag fick genuina kompisar och de gjorde att jag blev mer självsäker.

Christoffer minns hur han och hans vänner hängde på sig kameror och gjorde galna sketcher, musik-videos och allt möjligt.

– Gymnasietiden handlade mycket om att ha kul tillsammans. När man gillar och litar på varandra blir det roligare att jobba ihop, samtidigt som man lär sig otroligt mycket.

MG-play är kanalen för våra
produktioner.