Calle förverkligar sina filmdrömmar

december 8, 2016 anna@mediagymnasiet.se

Calle Eriksson bestämde sig redan första skoldagen. Han skulle se varje dag som en ny möjlighet. Den inställningen har fört honom hela vägen till Indonesien, USA och Brasilien.

– Allt är möjligt på MediaGymnasiet, säger han.

Medieintresset föddes i högstadiet då Calle Eriksson hittade familjens gamla bandkamera. Tidigare hade han provat sig fram med stillbildskamera men att fånga den rörliga bilden var någonting nytt, spännande och roligt. Dessvärre delade inte lärarna hans entusiasm för filmandet och istället för uppmuntran möttes han av en skeptisk omgivning som inte kunde se några framtidsutsikter inom film.

– Det var då min mamma föreslog att jag skulle söka till ett filmkollo, för att få chansen att träffa likasinnade. Där lärde jag känna jättemycket folk från hela landet som verkligen var intresserade av film, minns han och berättar att en av killarna på kollot tyckte att han borde besöka MediaGymnasiet i Nacka Strand.

– Så jag åkte dit och han visade mig tv-studion med alla fantastiska kameror. Redan då var jag fast. Det är verkligen unikt att här finns en proffsig tv-studio som har alla komponenter som behövs. Det är bara en av flera anledningar till att den som vill jobba inom media verkligen måste välja MediaGymnasiet.

Skola av möjligheter

Redan de första dagarna såg Calle Eriksson flera skillnader mot sin tidigare skola. Förutom att han här fick tillfälle att förverkliga sina filmdrömmar märkte han också hur eleverna tilläts vara sig själva. Här möttes han av en annan öppenhet.

– På högstadiet såg alla likadana ut och ägnade sig åt samma saker. På MediaGymnasiet kan du ha vilken hårfärg du vill utan att någon höjer på ögonbrynet.

Han berättar vidare om de dörrar som öppnats under de två åren på gymnasiet och konstaterar sammanfattningsvis att här finns alla chanser. Men det gäller att fånga de möjligheter som erbjuds och att ha ett nyfiket sinne.

– Jag har alltid blivit peppad att ta initiativ hemifrån. Om man vill få någonting gjort är det bara att ta tag i det. Det går inte att vänta på att någon annan ska förverkliga de saker du vill göra. För den som fångar de tillfällen som uppstår är MediaGymnasiet verkligen en skola av möjligheter.

En chans att upptäcka världen

Calle Eriksson, som just inlett sitt tredje år på MediaGymnasiet, tog redan första skoldagen kontakt med så många elever och lärare som möjligt. Den nyfikenheten, liksom inställningen att han ska göra det absolut bästa av gymnasietiden, har både gett honom ett starkt nätverk inför yrkeslivet och flera spännande utlandsresor.

– De internationella samarbetena är verkligen guld värda och ger erfarenheter som få andra skolor kan erbjuda. Det är verkligen stort att få möjlighet att filma i Bronx eller besöka Indonesien och Brasilien. Många drömmer om att upptäcka världen och på MediaGymnasiet får vi verkligen chansen att göra det, säger han och tillägger att det är en stor fördel att många av lärarna på skolan är aktiva i sin yrkesroll även utanför skolan.

– Som ett exempel är många av fotolärarna ute i arbetslivet en del av veckan och då är det skönt att kunna ta del av deras visdom och hur de jobbar. Det är lätt att kunna ställa frågor och de delar verkligen med sig av sina erfarenheter.

Efter gymnasietiden väntar ytterligare något års filmstudier, antagligen i Berlin. Förhoppningen är att kunna skapa film med samma sköna känsla som favoritfilmen ”Fira med Ferris”.

– Men först har jag ett år kvar här och då tänker jag fånga alla möjligheter som dyker upp.