Harry Potters magiska värld förde Arpi till MediaGymnasiet

december 8, 2016 anna@mediagymnasiet.se

Ända sedan hon som liten upptäckte Harry Potter har Arpi Sahakyan drömt om att arbeta med film. I Nacka Strand fick hon kunskapen hon behövde, men också vänner för livet.

– Det var på MediaGymnasiet mitt liv började gå i den riktning jag ville, säger hon.

Arpi Sahakyan växte upp i Armenien och kom till Sverige som 15-åring. I bagaget hade hon bland annat en stark längtan efter att få lära sig mer om film. Hon hade tagit teaterlektioner i skolan men snart insett att hon trivdes bättre med att regissera än att stå på scenen. När Harry Potter uppenbarade sig visste hon att det var i den vita dukens fantasifulla värld hon ville vara.

– Jag var besatt av Harry Potter och har älskat filmerna så länge jag kan minnas. Det är en magisk värld som fungerar lika bra för vuxna som för barn. Jag älskar dem fortfarande jättemycket och gråter varje gång jag ser dem, erkänner hon.

Hon minns hur hon hörde talas om MediaGymnasiet från en vän och när hon såg bilderna från tv- och filmstudion blev hon definitivt övertygad.

– Jag ville verkligen dit, berättar hon.

Fin sammanhållning

Nio år efter flytten till Sverige har 24-åriga Arpi Sahakyan kvar samma målmedvetenhet som tidigare. Efter gymnasiet gick hon två år på Stockholms Filmskola och när vi ses har hon just inlett sitt andra år på Stockholms Dramatiska Högskola. Hon var en av fyra elever som kom in på en linje (filmfoto) med 110 sökande – vilket naturligtvis är en tydlig bekräftelse på att hon gjort rätt val som satsat på film.

– Jag inser att åren på MediaGymnasiet var oerhört betydelsefulla för mig på många sätt. Jag hade lärare som verkligen uppmuntrade mig och jag började umgås med svenska vänner vilket gjorde att jag snabbt blev bra på svenska. Framför allt kändes det som om folk verkligen brydde sig och att det fanns en fin sammanhållning på skolan.

Fortfarande kontakt med både lärare och elever

På MediaGymnasiet fick hon chansen att göra det hon länge fantiserat om. Dagarna ägnades åt att skriva manus, regissera, fotografera, filma och klippa. Samtidigt träffade hon även människor – både lärare och elever – som hon än i dag har kontakt med.

– Mina bästa vänner lärde jag känna i gymnasiet och vi ses fortfarande flera gånger i veckan. Jag har även kontakt med flera lärare och har faktiskt blivit tillfrågad om att komma dit och föreläsa. Det vill jag verkligen göra. Jag minns ju själv när studenter kom tillbaka till skolan och föreläste för oss och hur coolt jag tyckte att det var och att jag hoppades att de en dag skulle ringa mig, berättar hon leende.

Vill arbeta med saker som inspirerar

När Arpi Sahakyan talar om gymnasietiden får hon någonting närmast nostalgiskt i blicken, trots att det faktiskt inte är mer än fyra år sedan hon tog studenten. Hon pratar om allt från vännerna och de engagerade lärarna till den goda kycklingrullen i kafeterian.

– På MediaGymnasiet fick jag den bästa starten man kan tänka sig. När jag gick vidare till nästa skola kunde jag redan allt de lärde ut under det första året.

Framtiden då? Drömmen är förstås att kunna arbeta heltid som filmfotograf, att hålla på med saker som inspirerar och som tilltalar henne på ett personligt plan. Men samtidigt inser hon att det är en tuff bransch.

– Men jag skulle vara nöjd om jag fick plåta reklam också så länge jag har möjlighet att fortsätta hålla på med det här.

–  Och vem vet, om tio år kanske det kommer en ny Harry Potter-film som jag kan plåta, skrattar hon.