Anna-Ronja fångar människors historier med sina bilder

december 8, 2016 anna@mediagymnasiet.se

Genom att kombinera samhällsprogrammet med foto kan Anna-Ronja Jönis ägna gymnasietiden åt två ämnen hon verkligen älskar. I grunden finns hela tiden en stor nyfikenhet på människors historier och samhällsstrukturer.

– Det är fantastiskt att jag fått chansen att kombinera de båda världarna, säger hon.

Anna- Ronja har just inlett sitt andra år på MediaGymnasiet då jag träffar henne innan dagens första lektion. Snart pratar vi om drivkrafter och förväntningar inför arbetslivet. Hon medger att hon ännu inte vet vad hon vill göra efter studenten, men är inte särskilt bekymrad över det.

– Med tanke på hur mycket som hände under mitt första år på MediaGymnasiet känner jag på mig att det kommer hända mycket under de två sista åren också. Jag vet i alla fall att jag gillar att lyssna på folks historier, det har alltid fascinerat mig. Däremot vet jag inte vilka medier eller former jag kommer att arbeta med. Men det löser sig.

Hon har med sitt engagemang verkligen satt sitt avtryck på skolan under sitt första år i Nacka Strand. Tillsammans med en kompis startade hon HBTQ-föreningen, hon sitter i styrelsen för elevkåren och var en av eleverna som reste till Indonesien i våras som en del av MediaGymnasiets internationella utbyten.

– Det handlar om att utnyttja de resurser som finns på skolan. Jag och Elin, en av eleverna som också var med till Indonesien, har till exempel ett fotoprojekt som vi ska ställa ut på skolan. Hon är en jättebra modell och vi har gjort tre fotosessions som på olika sätt representerar olika sidor av hennes personlighet. På skolan finns så många möjligheter och jag vill verkligen göra så mycket jag någonsin kan och orkar under min gymnasietid.

Samhällskritisk ur ett fotoperspektiv

Hon visste tidigt att hon ville arbeta med media, men i samband med riksdagsvalet 2014 växte samhällsintresset och hon funderade på att istället ägna sig åt politiken. I dag ser Anna-Ronja ingen motsättning mellan att vilja påverka samhället och att arbeta med till exempel fotografi.

– Med kultur kan man också påverka samhället, om än indirekt. För mig hänger allt jag gör ihop, allt handlar om att jag tycker det är intressant att hålla på med människor. När jag fotograferar är det mest porträtt och när jag skriver gör jag det för att utveckla karaktärer. Det går hand i hand. Man kan vara samhällskritisk ur ett fotoperspektiv också, förklarar hon.

Med en pappa som ständigt fotograferar (”det kan blir lite segdraget när han ska visa upp alla bilder han tagit… ”) har hon alltid haft kameror omkring sig och när hon julen 2012 fick en egen kamera började hon själv fotografera på allvar.

– Men det är först på MediaGymnasiet som jag lärt mig hur man gör. Nu när jag kan grunderna finns det en tanke bakom bilderna på ett annat sätt. Jag gillar att plåta i gatumiljöer och att fotografera människorna i Indonesien var jätteroligt, säger hon och berättar att hon i dagarna ska få en genomgång av skolans mörkrum.

– Det ser jag fram emot.

Spännande och givande utbyte

Det var i april i år som hon tillsammans med ytterligare fyra elever reste till Indonesien. Anna-Ronja beskriver resan och hela utbytet som ”otroligt bra”.

­– Jag tillbringade ett år i USA efter nian men att åka till Indonesien var betydligt mer spännande och givande. På ett personligt plan fick jag uppleva och se saker jag aldrig varit i närheten av tidigare. Även jag, som ändå försöker vara fördomsfri, har en förutfattad bild av hur det är i muslimska länder. Jag blev förvånad över hur lika vi är, säger hon.